Ágnes, Budapest

52 éves

52 éves vagyok, gyakran panaszt okozó fibrocystas mastopathiam miatt rendszeresen jártam mammographiara és ultrahangra,a cystákból többször vettek mintát. Mammographia utoljára 2010 júliusában történt. Ez év februárjában kontrollként ultrahang vizsgálat volt, melynél egy mastopathias csomó gyanúsnak bizonyult, ebből pár hetes megfigyelés után ismét aspirációs citológia készült, melynek során rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A nagyon hamar kivitelezett műtét során a nyirokcsomók fagyasztásos és a későbbi részletes szövettani vizsgálata is negatív eredményt adott. A daganat 13 mm-s, csaknem 100%-ban ösztrogén és progeszteron receptor pozitív volt, Her2 negatív. A daganat széli részén invázió látszott. A daganat a mellkas falat 1 mm-re közelítette meg. E mellett még egy 6mm-s , Gr I, apokrin carcinomának diagnosztizált elváltozás is volt a metszetben.
A nagyobbik daganat finom szövettani elváltozásai miatt felmerült a preventív kemoterápia lehetősége hormon kezelés mellett, valamint a lokalizáció miatt sugárterápiát javasoltak, a kisebbik daganat nem igényelt további teendőt, miután eltávolításra került.
A kemoterápia szükségességének dilemmája miatt, az onkológusok javaslatára csináltattuk meg az Onkotype DX vizsgálatot. Ennek eredménye 18-as score-t adott, aminek alapján az onkológusok egybehangzó véleménye az volt, hogy nem kell kemoterápia, a 10 éves progressziómentes túlélést nem javítja.
Óriási dolog, hogy a vizsgálat segítségével megúsztam a kemoterápiát, és gyógyszerszedés mellett ezt a betegséget lezártnak tekinthetem.