Magdi, Paks

43 éves

Az elváltozás észrevételekor majdnem negyvenhat éves voltam. Igen, 2012/03/31-én zuhanyzás közben észleltem egy csomót a bal mellemben a bordákhoz közel. Ez egy szombati nap, hétfőn azonnal telefonáltam a mammográfiára időpontért, mivel jeleztem, hogy sürgős így kéthét múlva péntek 13-án mehettem is. Na, ez életem egyik legszörnyűbb napja volt. A gép nem látta a problémámat, többször megkérdezték, hogy hol érzem, mutassam meg, aztán pedig ultrahanggal megnézett a doktornő, azonnal elvégezte a vékonytű biopsziás mintavételt, majd ridegen, hidegen közölte, hogy szerinte baj van, de egy hét múlva telefonáljak az eredményemért.

Következő héten telefonba minden lélek ápolás nélkül, bemondták, hogy igen rosszindulatú elváltozásról van szó, keressek egy sebészt magamnak. Ugye mondanom sem kell, hogy minden erőm elhagyott és nagyon összeszedettnek kellett lennem, hogy ne lássák rajtam a problémámat, nem akartam sajnálkozó tekintettek szembesülni.

Május 15-én került sor a műtétre, rá öt hétre lett meg a szövettani eredményem, újabb egy hét telt el mire időpontot kaptam az onkológiára. Közben nézelődve az interneten voltak kérdéseim a választott onkológus orvosomhoz, aki közben sajnos lebetegedett. Akihez kerültem, nem éreztem bizalmasomnak. Itt hasonlóan, mint eddig közölték, hogy holnap telefonálhatok az onkoteamen született döntés eredményéért az utókezelésem ügyében. Másnap, ugyan az a rideg, hideg közlési mód, kemó, sugár, hormon terápia. Ekkor megkérdeztem, hogy milyen típusú kemó, mennyi, milyen időközönként, és mik lesznek a mellékhatásai. Válasz, „én erre most nem tudok önnek válaszolni”. Ekkor el kellett gondolkodnom azon, hogy mi alapján döntöttek a sorsom felől.

Ezután elmentem a sebészemhez, kötözni már nem volt szükséges, de a felesleges oda nem valókat leszívatta és közben elmeséltem a mai telefon váltásomat, és mondtam, hogy nagyon bizonytalan vagyok a hogyan továbbal kapcsolatban.

Járt az agyam ezerrel. Hova mehetnék el másodlagos orvosi véleményért. Felvettem a kapcsolatot egy főorvos úrral, és két nap múlva az orvosi szobában, egy kedves, türelmes orvossal találkoztam, aki végignézte az eddig leleteimet, megvizsgált, azt mondta határeset vagyok és ugyan azt a kiegészítő vizsgálatot ajánlotta, amit közben választott onkológusom is megüzent.

Hazaérkezésem után, azonnal internet, utána nézni, min is kell gondolkodnom. Mai anyagis világunkban rájöttem, hogy leginkább a vizsgálat finanszírozásán. Egy főiskolás lányom van, aki szagdolgozatot ír, és hamarosan államvizsgázik. Családi kupaktanács döntése alapján, vállaljuk az önköltséget.

Innentől felgyorsultak az események. Választott orvosommal, hétvége lévén, két nap múlva végre találkoztam, akivel elkészítettük a meghatalmazást az érintett vizsgálattal kapcsolatban, majd utalás, és folyamatos korrekt tájékoztatás a Med Gen-Sol Kft-n keresztül a minta útjáról.

Várakozás, egy pici nyaralás, és a bevállalt dátum előtti napon, jó hír, kemó felejtős.

Mára már túl vagyok a 33 sugárkezelésen, háromhavonként kapok, hormonblokkoló injekciót illetve naponta szedek gyógyszert szintén hormonok ellen. A szerencsétlenségemben, köszönöm az érintett orvosok irányomba mutatott pozitív viselkedését.

Kicsit vissza kell térjek az anyagiakra. Munkáltatóm jelezte, hogy vizsgálat 50 %-át kifizeti részemre, és keresi leg költséghatékonyabb módját. Ennek következtében, Dr. Nagy Zoltán úr a Med Gen-Sol Kft. nevében szerződés kötött a Vitamin Egészségpénztárral, amit még egyszer nagyon szépen köszönök.