Mi az Oncotype DX teszt?

Az Oncotype DX teszt egy diagnosztikus teszt, amely segít többet megtudnunk egyes emlőtumorok biológiai aktivitásáról. Az Oncotype DX teszt eredménye - más, a tumorral kapcsolatos információkkal együtt segíti a beteget és orvosát a terápiás döntésben: része legyen-e a kemoterápia az alkalmazott adjuváns terápiának, vagy ne. Az Oncotype DX teszt eredménye az adott tumor kiújulási valószínűségét is előrejelzi.

Az Oncotype DX teszt 21 gént vizsgál, ebből 16 emlőrákkal kapcsolatos gén, míg további 5 gén kontrollként szolgál. Ezen gének aktivitását és expresszióját méri az Oncotype DX teszt. A mérés eredménye egy számszerűsített kiújulási pontszám, a Recurrance Score (RS), ami egy 0 és100 közötti szám.


Ez a szám egyértelműen mutatja a
• tumor kiújulási valószínűségét,
• és a hormonterápiához adott kemoterápia várható hasznát a betegség kimenetele szempotjából.


Az Oncotype DX teszt a széles körben alkalmazott patológiai, klinikai lelethez (tumor mérete, stádiuma, differenciáltsága, receptor státusza, nyirokcsomó érintettsége ) ad további értékes információt a tumor kiújulási valószínűségéről és a kemoterápia várható hasznáról, - ezzel támogatva a terápiás döntést.


Az Oncotype DX teszt az egyetlen diagnosztikus teszt, amelyet mind az NCCN (National Comprehensive Cancer Center), mind az ASCO (American Society of Clinical Oncology) ajánlásai tartalmaznak. Ezeket az irányelveket szakértők készítették orvosoknak és betegeknek (NCCN Betegeknek szóló irányelve), hogy a tudományos adatok alapján a leghatékonyabb kezelést biztosítsák.

Az Oncotype DX teszt a világ több mint 60 országában (köztük Magyarországon is), több mint 250 000 Beteg részére nyújtott magas minőségű, megbízható segítséget a terápiás döntés meghozatalában.

ASCO ajánlással kapcsolatos további információkat itt talál: ASCO
NCCN ajánlással kapcsolatos további információkat itt talá: NCCN